26 Kasım 2008 Çarşamba

Harsh Realm

Yaratıcı:Chris CARTER
Yapım Yılı: 1999-2000
Türü:Aksiyon / Drama / Bilim Kurgu

Oyuncular:
Scott Bairstow- ( Tom Hobbes)
D.B. Sweeney- (Mike Pinocchio)
Rachel Hayward- (Florence)
Max Martini
Terry O'Quinn
Sarah-Jane Redmond
Samantha Mathis
Iain Williams





Haşin Krallık (Harsh Realm) adıyla yayınlanan bir dizide, Pentagon'un (Amerikan Savunma Bakanlığı'nın) geliştirmiş olduğu, bir savaş oyunları simülasyonu konu alınmaktadır. Askeri savaş eğitimindeki yenilikleri test etmek amacıyla oluşturulan bu sanal gerçeklik oyunu gizli bir projedir. Sisteme dahil olacak kişiler ordunun kontrolündedir ve bu kişilerin bedenleri başlarına kablolar bağlı vaziyette özel bir mekanda tutulmaktadır.

Haşin Krallık adı verilen bu oyunun en çarpıcı özelliği, sanal bir ortamda son derece gerçekçi bir hayatın canlandırılmış olmasıdır. Sanal dünyada da askerler, düşmanlar, silahlar ve insanların sosyal yaşantısı gibi tüm detaylar gerçeğinden ayırt edilemez şekildedir. Tasarlanan bu oyunda iki çeşit insan bulunmaktadır. Bunlardan ilki sanal karakter denilen yapay insanlardır; diğeri ise oyuna girebilen gerçek insanlar yani oyunculardır. Ortamın gerçekçiliği gibi sanal karakterler de gerçek insanlarla ayırt edilemeyecek derecede benzerdir.

Ancak filmin senaryosunda Omar Santiago ismiyle anılan firari bir asker sisteme gizlice girerek, sanal dünyada hakimiyet elde etmiştir. Kimse onun oyuna nereden girip çıktığını bilemediği için, bu kişinin sanal dünyayı yönetimine de müdahele edilememektedir. Santiago'yu ele geçirmek ve onun dünya üzerindeki art niyetli planlarını engellemek amacıyla filmin başrol oyuncularından Tom Hobbes görevlendirilir.

Bir albay, filmin kahramanı Tom Hobbes'a Harsh Realm hakkında bilgi vererek, buranın savaş stratejisi öğretmek için tasarlanmış "sanal gerçeklik savaş oyunu" olduğunu ve görevinin Omar Santiago'yu yenmek olduğunu bildirir. Bu konuda isteksiz görünen Tom Hobbes'u ikna etmek üzere, başına kulaklık benzeri bir alet takılarak, Haşin Krallık simülasyonunun amacını açıklayan bir video kaset izlettirilir. Bu videoda Haşin Krallık projesinde kullanılan manzaralarda, insanların gerçek hayatını taklit etmek için 1990 nüfus sayımından, uydu haritalarından ve diğer gizli bilgilerden faydalanıldığından bahsedilmektedir. Daha sonra tanıtım filmi beklenmedik bir şekilde kesilir ve Hobbes bu kasedi izlerken, aynı zamanda oyuna dahil olduğunun farkına varır.

Tom Hobbes artık sanal bir dünyadadır. Haşin Krallık denilen bu mekanda kendisi gibi ordunun daha evvel görevlendirmiş olduğu Pinocchio adında bir askerle tanışır.

Bu sanal dünya içindeki algılar öylesine gerçekçidir ki, film boyunca Tom Hobbes bu gerçekliğe aldanarak, sadece bilgisayar oyununun bir parçası olan sanal karakterlere yardım etmekte, hatta onları korumak için hayatını tehlikeye atmaktadır. İlerleyen sayfalarda daha detaylı değineceğimiz gibi, insanlar gördükleri görüntünün kalitesine ve detaylarına aldanarak, hayallerinde yaşadıkları olayların gerçek olduğunu zannedebilmektedirler.


Hepsi birbirinden muhteşem 9 bölüm; yapımcı Chris Carter ve Frank Spotnitz, X-Files'ın yaratıcıları. Oyuncular DB Sweeney ve Scott Bairstow, kötü adam Terry O'Quinn (herkes Lost'un Locke'u olarak tanıyor oysa ben kendisini 2000'den beri Santiago olarak bilir ve nefret ederim). Dizinin açılış jeneriğini izlediyseniz zaten ne hakkında olduğunu az çok anlıyorsunuz. Tom Hobbes konuşuyor jenerikte;


Aynı bizimkine benzeyen bir dünya var.

Siz, o dünyada yaşıyorsunuz.
Aileniz ve arkadaşlarınız da.
Bilmiyor olabilirsiniz, ben sizi kurtarmak için gönderildim.
Bu yalnızca bir oyun. (It's Just A Game)


Harsh Realm o kadar kaliteli ve muhteşem bir dizidir ki, Supernatural bile benim için ikinci gelir. Bu kadar iyi oyuncuların, bu kadar iyi bir senaryonun, kurgunun, konunun sadece 9 bölüm olması kabustan beter. Sayfanın en altındaki resim 9. bölümün son sahnesidir. Sadece son bölümü videodan kasete çekip defalarca izlemiş, bu görüntüye baka baka ağlamıştım sinirimden. Harsh Realm bugün oynasa en az 5 sezon olur, tüm Dünya'da en çok tutan yapımlardan biri olurdu ama 2000 yılında dizi kültürü bugünkü gibi gelişmediğinden yanlış zaman kurbanı oldu düşüncesindeyim.
Harsh Realm'i izledikten sonra Matrix o kadar dandik geldi ki bana anlatamam. Zaten konu o kadar benzer ki. Bazılarınız Matrix önce yapıldı filan diyebilir ama bilginiz olsun Harsh Realm James D. Hudnall ve Andrew Paquette'nin aynı isimli çizgi romanından Chris Carter tarafından uyarlama. Mike Pinocchio Dean Winchester'a benziyor, devamlı espri yapması ve olayları soğukkanlılıkla karşılayıp Tom'u her türlü beladan kurtarması mesela. Tom da Sam'e benziyor aslında, saf, dürüst, sevgilisinden koparılıp sanal bir dünyaya hapsedilmiş, yok etmesi gereken yok edilmez kişiyi öldürüp "game over" yapmazsa geri dönemeyecek olan seçilmiş kişi. Köpeği Dexter (Dexter'a kesinlikle hiç bir şey olmuyor izleyenler bilirler, her zaman kurtulmanın bir yolunu buluyor) ve Dexter'ı yemek isteyen en iyi arkadaşı Pinocchio. Birlikte Omar Santiago'yu öldürmeye çalışıyorlar. Oyuncular çok iyi demiştim, her bölümde karşınıza tanıdık isimler çıkıyor. Mesela 5. bölümde Saw'un manyağı Jigsaw amca var (sonunda belasını buluyor).












En sevdiğim bölüm şudur diyemiyorum çünkü hepsine aşığım ama pilot'u bir başka harikadır.

2000 yapımı bir dizi ama izlediğinizde 2008 sanıyorsunuz, düşündükçe deliresim geliyor nasıl ve neden bitirdiler inanılmaz.

En azından tüm bölümlerini indirdim, defalarca izleyebileceğim onunla avunuyorum.




Michael Pinocchio - Tom Hobbes



B.Kumbay

Hiç yorum yok:

Apple Airtag ile Kedi Takibi

  Özellikle yaşadığımız 6 Şubat depremi sonrası, dostlarımızın ve çocuklarımızın kaybolma riskini ortadan kaldırmak bir ihtiyaçtan öte gerek...