26 Kasım 2008 Çarşamba

Gabriel

Yapım Yılı: 2007
Ülke: Avustralya
Yönetmen: Shane Abbess
Oyuncular:

Andy Whitfield ... Gabriel
Dwaine Stevenson ... Sammael
Samantha Noble ... Jade / Amitiel
Erika Heynatz ... Lilith
Michael Piccirilli ... Asmodeus
Harry Pavlidis ... Uriel
Jack Campbell ... Raphael
Kevin Copeland ... Ahriman
Brendan Clearkin ... Balan
Matt Hylton Todd ... Ithuriel
Valentino del Toro ... Baliel
Goran D. Kleut ... Molloch
Amy Mathews ... Maggie

7 aydınlığın başmeleği ile, 7 tane de karanlığın düşmüş askeri, asırlardır dünyaya gelip savaşıyorlar, bunu yaparken insan bedenine girmek ve insanların uyduğu tüm kurallara uymak zorundalar. Yani vurularak ölebiliyor ya da aldıkları darbeden ağır hasta olabiliyorlar.

Ve şu anda dünyada karanlık hüküm sürüyor. Daha önceki 6 başmelek de başarısız olduğundan, dünyaya en son Cebrail gönderiliyor. Mikail, ondan güçlü olduğu halde, onun bile başaramadığı görevi yapabilecek mi? Çünkü son şans bu. Ve bir bakalım dünyaya indiğinde Cebrail ne ile karşılaşıyor? Kendisinden önceki başmeleklerin akıbeti ne?

Gabriel mail inbox'ımdaki filmlerden biriydi pek de dikkat çekici değildi resimleri filan ama konusunu okuyunca indirip izleyeyim dedim.

Gerçekten çok farklı bir kara film Gabriel. Film Gabriel'ın yani Cebrail'in Dünya'ya düşmesiyle başlıyor ve şöyle diyor Cebrail "Hissettiğim ilk şey, düşmek" daha sonra düştüğü yerden kalkamıyor, ne de olsa hep uçmuş. Kollarını açıyor kanat gibi ama hayır iki ayağının üzerinde durmayı öğrenmesi gerek.

Cebrail'den önce gelen 6 baş melek de düşmüş meleklere yenilmiş, bazıları ölmüş, bazıları düşmüş insan olmuş. Azrail ölümden korkuyor bir karavanda yaşıyor herkesten uzakta, İsrafil Samuel tarafından vurulmuş ölümle pençeleşiyor, Ametiel yenilmiş ve kanatlarını kaybederek insan olmuş, eroinman ve fahişelik yapıyor, Ithuriel Samuel'i yenemeyeceğini anlamış ve vazgeçtiği için sürgün edilmiş, evsizlere yemek dağıtarak yardım etmeye çalışıyor insanoğluna, Mikail (en güçlü savaşçı melek) geldiği gün savaşmış Samuel'le ve bir daha baş meleklerden hiçbiri hissedememiş varlığını. İşte tüm melekler ya yenilmiş ya düşmüş, ya vazgeçmişken son çare Cebrail geliyor Dünya'ya insan olarak, son umut, tek umut o.

Bundan sonrası acayip spoiler içeriyor, izleyecekler kesinlikle okumasın!

Bundan sonra olanlar iyiyle kötünün bildik çarpışmasından farklı, Tanrı tarafından aydınlığı Dünya'ya getirmek için görevlendirilmiş meleklerin insan olması, aldıkları emire rağmen özgür irade sahibi olmaları, korku, endişe, acı, tutku, aşk gibi duygularla ilk defa tanışmaları ve bunları görmezden gelmek zorunda kalmaları harika bir şekilde işlenmiş. Cebrail dışında tüm melekler bu hislere karşı koyamamışlar. Can alan Azrail ölümden korkuyor ve insanoğlu için ölmek istemiyor mesela. Aralarında en iradelileri olan Cebrail bile Ametiel'e olan sevgisine yenik düşüyor ve onunla sevişiyor.

Sağ kalan tüm meleklerin düşüncesi Mikail'in bile yenemediği Samuel'i Cebrail'in hiçbir şekilde yenemeyeceği, hatta her birini iyileştiren Cebrail'in gücü gittikçe azalıyor savaşı kazanma şansıyla birlikte. Ama Cebrail'in karşısında düşmüşlerin başı Samuel değil, ilk geldiği gün onu öldüren ve düşmüşlerin başına geçen canından çok sevdiği Mikail var. Mikail ve Cebrail arasında geçen savaş baya kanlı, sonunda Cebrail Mikail'i affediyor ve ikisi de ölümcül yaralarıyla yanyana yatarken Mikail son gücüyle Cebrail'i iyileştirip ölüyor.

Bundan sonra olanlar gerçekten çok çarpıcı. Özgür iradesi olmayan, sadece aldığı emirleri yerine getiren baş melekleri insana dönüştürüp Dünya'ya gönderen ve insanoğlunu kurtarmalarını emreden tanrıya isyan ediyor Cebrail. Tüm arkadaşları ya ölmüş ya düşmüş, canından çok sevdiği Mikail aydınlığı terketmiş ama ölürken son gücüyle onu iyileştirmiş. Cebrail hayır diyor, bizim yerimize yeni baş melekler gelecek ama bu olanlar unutulmamalı, unutulmasına izin vermeyeceğim (geri döndüğünde hiçbir şeyi hatırlamayacağını söylemişti Ametiel'e) ve kendini boşluğa bırakıveriyor. Son sözleri; "Bir meleğin hissettiği son şey düşmektir" oluyor.

Özellikle sonu çok çarpıcı çok düşündürücü bir film Gabriel. Baş meleklerin bile dayanamadığı bir dünya, kurtarılmayı bekleyen insanoğlu, insan bedeninde insan duyguları ile görevlerinin ağırlığı altında yok olan, birbirlerine düşen baş melekler. Bu türü sevenler kesinlikle izlemeli bu filmi, pişman olmayacaksınız.

Son bir not: Cebrail bir baş melek ve baş meleklerin gözleri gök mavisi, gözlerini kapadığında kahverengi oluyor gözleri. Özellikle bu ayrıntı film boyunca çok hoş bir hava vermiş ayrıca Andy Whitfield'a hasta oldum, bir gözlerine bir de dövmesine.



Ek Not: Supernatural, özellikle 3. sezonu izlemekte olanlar Gabriel'i muhakkak izlemeliler. 3. sezon için rehber niteliğinde bir film diyebilirim.

B.Kumbay

Hiç yorum yok:

Apple Airtag ile Kedi Takibi

  Özellikle yaşadığımız 6 Şubat depremi sonrası, dostlarımızın ve çocuklarımızın kaybolma riskini ortadan kaldırmak bir ihtiyaçtan öte gerek...