6 Eylül 2012 Perşembe

Justified



Dizilerde polisiye türünü sevmem, hele polisiye-western’den mümkün olduğunca uzak dururum ama Justified bir başka âlem, nasıl mı?

Öncelikle Justified’ın konusundan biraz bahsedelim; kahramanımız Raylan Givens bir Federal Şerif. Haksız yere ateş etmeyen ve ateş ettiğinde öldürmek için vuran Raylan Miami’deki görevi sırasında halkın gözü önünde bir suçluyu vurunca bu ölüm üzerine hakkında soruşturma başlatılıyor ve doğduğu yer olan Kentucky Harlan County’ye sürgün ediliyor. Harlan halkı kendine has yemekleri, müzikleri, çocuklarını yetiştirme tarzları, ellerinden bırakmadıkları silahları ve adalet anlayışları ile eşsizdir. Kömür madenciliği yaparak ve uyuşturucu satarak geçinen Harlan Halkı ve bu çorak topraklara geri dönmek zorunda kalan Raylan hiç anlaşamadığı babası, hala unutamadığı eski eşi, çocukluk aşkı ve kan davalı arkadaşları ile karşı karşıya geliyor. Raylan görevi olan adaleti sağlama işine son hız devam edecek fakat bu kez sıradan suçlular yerine karşısında kendi halkını hatta kendi babasını bulacak fakat yine haklı yere ve öldürmek için ateş etmeye devam edecek. 



Justified’ı benzerlerinden ayıran en önemli özelliği kesinlikle karakterleri. Raylan Givens için modern kovboy benzetmesi gayet yerinde bir benzetme. Raylan Givens karakteri o kadar güzel işlenmiş ki daha ikinci bölümde rahatlıkla keşke benim de böyle bir arkadaşım olsa diyebilirsiniz. Oldukça cesur, dürüst, adil, hazırcevap ve esprili bir karakteri hakkıyla canlandıran Timothy Olyphant’ın bunda katkısı tabii ki bir hayli fazla. Zaten iyi bir oyuncu olan Olyphant Raylan karakteriyle döktürüyor; eline silah kafasına kovboy şapkası bu denli yakışan başka bir oyuncu daha bilmiyorum. Olyphant Raylan karakterinin Kentucky şiveli diyaloglarını mimikleriyle o kadar güzel birleştiriyor ki karaktere gerçek anlamda hayat veriyor. Hiç hoşlanmadığım bir türü bana izleten de Raylan Givens’ın bu gerçekçiliğidir.

Justified’ın tek ağır silahı Raylan Givens değil tabii. Dizinin konusu sıradan fakat karakterlerin çeşitliliği ve ilginçliği içeriği unutturuyor. Özelikle karakterler arasındaki bağlar; hali hazırda yıllardır süren Givens – Crowder – Bennett aileleri arasındaki kan davası çok iyi kurgulanmış. Raylan’ın en büyük düşmanlarından biri olan Boyd Crowder (Walton Goggins) yeri geldiğinde Raylan’ın hayatını kurtarıyor ama yine de bu onu vurmasına engel değil. Crowder Ailesi’nin gelini olan Ava Crowder (Joelle Carter) eşi Bowman’ı yemek masasında vurup öldürünce başta baba Crowder olmak üzere Harlan’ın en azılı ailesini karşısına alıyor. Ava aynı zamanda Raylan’ın çocukluk aşkı ve ikisi arasındaki ilişki alevlendiğinde Raylan’ın başı Crowder’lar ve teşkilat ile belaya girecek. Bir yandan patronu Art Mullen (Nick Searcy) ile bir yandan Ava ve Crowder Ailesi’yle başa çıkmaya çalışan Raylan öte yandan kendisini bir emlakçı için terk eden eski eşi Winona Hawkins (Natalie Zea)’e olan hisleriyle de başa çıkmaya çalışıyor. Bu esnada insanlar öldürülüyor, bankalar soyuluyor, kiliseler patlıyor; Harlan’da cümbüş son hızıyla devam ediyor.  



Raylan’ın ailesi ile olan ilişkisi de izlemeye değer. Özellikle neredeyse nefret ettiği babası Arlo Givens (Raymond J. Barry) ile yıllar sonra karşılıklı gelmek zorunda kalması; düzeni ve adaleti sağlamak için çalışan Raylan’ın elindeki nerdeyse her davanın bir şekilde Arlo ile bağlantısı olması evlere şenlik bir durum. Crowder Ailesi ile olan sorunlar neredeyse Arlo’nun hayatına mal olacakken işleri bir şekilde yoluna koyan Raylan’ın karşısına bu kez de Harlan’ın uyuşturucu tekelini elinde bulunduran Bennett Ailesi’nin çıkması; Raylan’ın baş düşmanı Boyd Crowder ile iş birliği yapmak zorunda kalması, Ava – Winona – Raylan arasındaki aşk üçgeni, Raylan ve Patronu Art arasındaki gerginlik, neredeyse her bölüm karşımıza çıkan yeni kötü karakterler ve kötülerle kafasında kovboy şapkası, elinde silah ayağında kovboy çizmesi ile başa çıkmaya çalışan modern şerif Raylan Givens. Her bölümün hem bağımsız hem birbirine bağlı olduğu bir kurgu, gerçekçi bir atmosfer, hiç düşmeyen aksiyon-heyecan seviyesi ve esprili diyalogları ile bir modern western dizisi Justified karşınızda. Türü sevenlerin zaten kaçırmamış olduğu, sevmeyenlerin ise en azından pilot bölüme şans tanıması gerektiği bir dizi.

2010 yılında başlayan ve 3 sezonu tamamlayan Justified FX’in iddialı dizilerinden ve 4. Sezonu garantilemiş durumda.  



Gangstagrass ft. T.O.N.E-z tarafından seslendirilen “Long Hard Times to Come”lı müthiş jeneriği ile vur patlasın çal oynasın Harlan County Halkı ve siz de izlemek için davetlisiniz; tam cümbüşün ortasında.

B.Kumbay / 06.09.2012 

Hiç yorum yok:

Apple Airtag ile Kedi Takibi

  Özellikle yaşadığımız 6 Şubat depremi sonrası, dostlarımızın ve çocuklarımızın kaybolma riskini ortadan kaldırmak bir ihtiyaçtan öte gerek...