10 Ekim 2016 Pazartesi

Kırmızı Üniformalılar


Q'eeng hasta yatağındaki Dahl'ı alıcı gözle süzdü. "Bazen Gözüpek'te bilmemin istenmediği şeyler olduğu gibi bir hisse kapılıyorum," dedi. "Sanırım bu da onlardan biri." "Komutanım," dedi Dahl, "ne kadar haklı olduğunuzu tahmin bile edemezsiniz."

Andy çok haklı, görevi yeni medeniyetler keşfedip evrendeki yardım çağrılarına cevap vermek olan kaşif uzay gemisi Gözüpek'te inanılmaz şeyler oluyor, öyle şeyler ki mantıkla açıklanabilecek şeyler değil. Geminin kaptanı Lucius Abernathy ve Bilim Subayı Binbaşı Q'eeng olanların farkında olmasalar da bir şeylerin ters gittiğinin farkındalar, yine de bu farkındalık açıklanamayan personel ölümlerinin önünü alamayınca iş gemiye yeni atanan Andy Dahl, Maia Duvall, Jimmy Hanson, Jasper Hester ve Finn'e düşüyor. Ölüm kalım mücadelesine giren beş kafadar gizemli dahi Jenkins'in yardımıyla kendi kaderlerini değiştirip Gözüpek'i kurtarmaya çalışacak. Tabi bu arada işin içine zamanda yolculuk, adam kaçırma, uzaylı istilası, sabotaj, ölümcül salgın hastalıklar, vahşi hayvan saldırıları ve gizemli bir kutu da girecek; yani seyreyleyin gümbürtüyü. Buram buram Star Trek kokması, rengarenk atmosferi, gizem üstüne gizem bindiren kurgusu, inanılmaz eğlenceli karakterleri, bilimkurgu eserlerine göndermeleri, zeka akan diyaloglarıyla Kırmızı Üniformalılar size inanılmaz anlar yaşatıyor; sıkı bir bilimkurgu hayranıysanız okurken kıkırdamamanız imkansız. Özellikle Andy ve Anatoly Kerensky favori karakterlerim; Andy gözümde direkt Chris Pine olarak, Kerensky ise Simon Pegg olarak canlandı. Özellikle zamanda yolculuk yaptıkları kısım inanılmaz eğlenceliydi ama kitapta sıkıldığım tek bir kısım bile olmadı zaten, her bölüm her satır heyecanlı ve eğlenceli. Kırmızı Üniformalılar Hugo ve Locus ödüllü (2013), yazar usta John Scalzi Stargate Universe'nin senaristlerinden. Hikayedeki hayalgücü şapka çıkartılacak cinsten ama ben en çok diyaloglara ba-yıl-dım. Her bilimkurgu severin kesinlikle okuması gereken bir kitap, hayret ki diziye filme uyarlanmamış, uyarlansa Star Wars - Spaceballs nasıl bomba bir ikiliyse Star Trek - Redshirts de öyle bomba bir ikili olur diyorum başka da bir şey demiyorum. Okuyun!

Burcu Kumbay / 10.10.16

Hiç yorum yok:

Apple Airtag ile Kedi Takibi

  Özellikle yaşadığımız 6 Şubat depremi sonrası, dostlarımızın ve çocuklarımızın kaybolma riskini ortadan kaldırmak bir ihtiyaçtan öte gerek...