15 Şubat 2009 Pazar

Lie To Me



“Lie to Me“, “The Truth is written all over our faces.” (Gerçek, yüzümüzün her yerinde yazılıdır.) sloganıyla dizi dünyasına hızlı ve renkli bir giriş yapan Fox’un henüz birkaç bölüm oynamış yepyeni dizisi. Yapımcısı Samuel Baum olan dizinin adı aslında konusunun yalanlara ve yalancılara karşı ne kadar iddialı olduğunun kanıtı: “Bana Yalan Söyle; kim olursan ol, yalan söylediğini anlarım!”




The Lightman Group, ülkenin en iyi yalan uzmanı olan Dr. Cal Lightman tarafından kurulmuş özel bir kuruluş. Kuruluşun müşterileri arasında FBI, ordu, devlet, büyük holdingler, okullar kısacası ortada büyük bir yalan olduğundan şüphelenilen her kurum var. The Lightman Group yalan söylediğinden şüphelenilen kişilerin yüzünü, vücut dilini hatta sesini analiz ederek yalan makinasının bile yetersiz kaldığı davaları çözüyor ve yalanların ardındaki saklı gerçekleri gün yüzüne çıkarıyor.


Dr. Cal Lightman, 20 senesini insan yüzü ve bedenini araştırmakla geçirmiş bir yalan uzmanı. Dahi bilim adamı Lightman sadece iş hayatında değil normal yaşamında da kim yalan söylerse söylesin bunu vücut dilinden – bu azılı bir katilin omuz silkmesi veya kızının onunla telefonda konuşma şekli olabilir - hemen anlıyor. Lightman aynı zamanda esprili ve dobra biri, olayları çözerken bir hayli de eğleniyor.




Dr. Cal Lightman’ın ekibi 3 kişiden oluşuyor; Dr. Gillian Foster (Kelli Williams) Lightman’ın yetenekli ve güzel psikolog ortağı aynı zamanda dert ortağı. Yalanları deşifre etme konusunda en az Dr. Lightman kadar yetenekli olan Dr. Foster şirketin müşteri ilişkilerinden sorumlu. Evli olan Foster yemeye içmeye ve bu konuda Lightman’dan iğneli sözler duymaya da meraklı. Ekibin bir diğer üyesi Will Loker (Brendan Hines), The Lightman Group’un baş araştırmacısı. Loker’ın en büyük özelliği kendini yalan söylememeye adamış olması. Bazı durumlarda patavatsızlık seviyesine ulaşsa da bu huyundan vaz geçecek gibi görünmüyor. Ekibin en yeni üyesi Ria Torres (Monica Raymund), doğuştan yetenekli bir yalan detektörü. İnsan yüzü ve beden dili üzerine hiç eğitim almamış olmasına rağmen yalanları kaçırmayan Torres bunu birçok erkekle çıkmış olmasına bağlıyor. Bu durum 20 yılını bu uğurda harcamış olan Dr. Lightman’ın kendisini birçok kez denemesine ve üzerine fazla yüklenmesine neden oluyor.




“Lie to Me”, konusu kadar oyuncuları ile de ilgi çeken bir yapım. Dr. Cal Lightman rolünde izlediğimiz Tim Roth (Reservoir Dogs, Pulp Fiction, The Incredible Hulk) sinemanın en iyi karakter oyuncularından biri. Dizide sinemadaki ustalığını konuşturan Roth karakterinin dahi, iğneleyici ve esprili özelliklerini çok iyi canlandırıyor. Dr. Gillian Foster’ı canlandıran Kelli Williams’ı The Practice’in başarılı ve hırslı avukatı olarak biliyoruz. Williams bu sefer bir o kadar başarılı fakat sevecen, güler yüzlü ve yumuşak bir karakterde karşımıza çıkıyor. Ekibin genç üyeleri Brendan Hines’ı canlandıran Eli Loker (Terminator: The Sarah Connor Chronicles, The Middleman) ve Ria Torres’i canlandıran Monica Raymund (Law & Order: SVU) da ilginç karakterleri ile diziye renk katıyolar. “Lie to Me”nin kalitesi sadece oyuncularından kaynaklanmıyor; her bölümde izleyiciye detaylı olarak açıklanan yüz ve beden hareketleri, bu hareketleri yapanlarla karşılaştırılan ünlüler senaryonun orjinaliklerinden. Örneğin tecavüze uğradığı iddiasında bulunan bir kadının dudaklarını bükmesi kendi söylediklerinin tek kelimesine bile inanmadığı şeklinde yorumlanıyor. Hemen bu sahneden sonra Bill Clinton’ı aynı mimiği yaparken görüyoruz.


“Lie to Me” gerek konusu, gerek usta oyuncuları, gerek kurgusuyla son yıllardaki iyi polisiye – drama dizilerinden biri. Henüz 3 bölüm yayımlanmış olsa da geleceği parlak görünen dizi size her bölümde yalanın evrensel dilinden bir kelime daha öğretiyor. Bu açıdan bakıldığında diziyi izledikten sonra insanların yüz ve beden hareketlerine daha dikkatli bakacağınızı ve kendi hareketlerinize daha çok dikkat edeceğinizi söyleyebiliriz.


Yayıncı Kanal: FOX
Tür: Drama,
Süre: 60 dk.
Kadro:
Tim Roth - Dr. Cal Lightman
Kelli Williams - Dr. Gillian Foster
Brendan Hines - Eli Loker
Monica Raymund - Ria Torres
Tim Guinee - Alec Foster

Amerika: http://epguides.com/lietome/
Resmi Sitesi: http://www.fox.com/lietome/
http://www.dizidizi.net/lie-to-me/ 16 Şub 2009-00:57 | Llamrei (B.Kumbay)

Hiç yorum yok:

Apple Airtag ile Kedi Takibi

  Özellikle yaşadığımız 6 Şubat depremi sonrası, dostlarımızın ve çocuklarımızın kaybolma riskini ortadan kaldırmak bir ihtiyaçtan öte gerek...