Öncelikle belirtmeliyim ki Nokia dışında sadece Neonode N2 kullanıyorum o bakımdan bu inceleme bir karşılaştırma olmaktan çok uzaktır, telefonu satın aldığım 15 Kasım akşamı itibari ile elimden düşürmediğim Lumia 920’nin olumlu ve olumsuz yönlerini sizlere elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım.
3 gündür arkadaşlarımın telefona tepkisi hayli enteresan, her gören aman tanrım bu nedir telefon mu deyip eline aldıktan sonra nedir sendeki bu Nokia hastalığı diyor. Hayatım boyunca prestij ürünlerini - veya popüler ürünleri hangisini tercih ederseniz – kullanmayı reddetmiş bir insanım. Özellikle teknolojik ürünlerde herkesin elinde dolaşan ürünleri asla kullanmam bu bakımdan Lumia 920’nin sınırlı bir kesime hitap etmesini umuyorum fakat bu ümidim Lumia 920 hakkındaki en büyük hayal kırıklığım olan “düşük fiyatı” sayesinde tehlikeye girmiş gibi görünse de, oyuncaktan farksız piyasadaki bazı rakipleri sayesinde Lumia’yı yine sınırlı bir kesimin elinde göreceğimizi ümit ediyorum.
Lumia 920’nin en büyük kozu dokunmatik ekranı, inanılmaz hassas olan ekranı sadece parmakla değil tırnaklarınızla da kullanabilirsiniz. Yine Nokia tarafından iddia edildiği gibi eldivenle de kullanılabiliyor hatta neredeyse dokunmanıza bile gerek kalmıyor. Bu yönden Yeni ipad’den çok daha iyi bir ekrana sahip olduğunu söyleyebilirim; ipad’deki gibi ekranda çok yoğun parmak lekesi de kalmıyor. Nokia’nın yazılım olarak Windows’u kullanması bence tam isabet. Yaklaşık 3 yıldır Windows’lu Neonode kullanıyorum ve çok memnunum, Lumia’nın da menü geçişleri, işlem süresi vb. inanılmaz seri. Telefonu aldığımdan beri menüyü kullanırken, mesaj yazarken, fotoğraf çekerken-düzenlerken, video çekerken, chat yaparken, fotoğraf yüklerken, bilgisayara bağladığımda, bluetooth ile veri yüklerken vs. kesinlikle donma ve takılma yaşamadım, yaşayacağımı da düşünmüyorum. Bu arada bir önceki telefonunuz Windows kullanıyorsa veya Nokia ise rehberinizi tek bir tıkla Lumia 920’ye aktarabiliyorsunuz, bu konuda da hiç zorluk yaşamadım.
Yine Nokia’yı tercih etmemin en büyük nedenlerinden biri olan Carl Zeiss optikli fotoğraf makinası inanılmaz başarılı. PureView teknolojili fotoğraf çekim hızı, çekim kalitesi, çekim ayarları her şey kusursuz tasarlanmış. Nokia tarafından geliştirilmiş uygulamalardan özellikle Akıllı Çekim, Sinemagraf ve Panorama olmazsa olmazlardan. Ana kamera 8.7 mp, ana video kamera video kare hızı 30 fps, 1080p HD çözünürlüklü videolar çekebiliyorsunuz.
Lumia’yı elime ilk aldığımda menüsü konusunda biraz bocaladığımı itiraf etmeliyim fakat bir saat gibi bir sürede ayarlar dahil her şeyini çözdüm, Windows 7 kullanıcıları zaten zorluk çekmeyecektir. Live Tile teknolojisi kullanışlı ve erişimi gayet kolaylaştıran bir teknoloji, telefon sürekli internete bağlı kaldığı sürece facebook, twitter, kaç tane tanımlamış olursanız olun tüm maillerinizle her şeyden haberdar oluyorsunuz. Yahoo, Hotmail ve gmail’i otomatik olarak destekleyen Lumia’ya pop-up ayarlarını kendiniz yaparak başka mailler de tanımlayabilirsiniz.
Lumia’da gerçek ofis programları var, özellikle çalışanlar Word, Excel, Outlook, Power Point ve One Note ihtiyaçlarını rahatlıkla giderebilirler. Yalnız telefonu aldığınızda Microsoft’un Pdf Reader uygulamasını indirmenizde fayda var.
Lumia 920 Facebook’u aktif olarak kullananlar için tam da aranan telefon diyebilirim. Kişiler listesini Facebook hesabınız ile senkronize ediyor, rehberinizde Facebook’da sizde telefonu olmayan arkadaşlarınızı da görebiliyorsunuz. Kişilerin üzerine geldiğinizde telefonla arama, mail atma, Facebook duvarına yazma, Twitter’dan mesaj gönderme ve yüklediğiniz uygulamalara göre – örneğin WhatsApp’dan mesaj gönderme gibi – seçenekler size sunulmuş.
Lumia 920’yi telefon resmen Türkiye piyasasına çıkmadan aldığım için bazı uygulamalar konusunda sıkıntı yaşıyorum, bölge olarak geçerli olmayan GetGlue ve Pinterest gibi uygulamalar zaman içerisinde Nokia Türkiye Marketi’ne gelecektir.
Lumia 920’nin bir başka ağır taşı Nokia Haritalar ve uygulamaları. Nokia Haritalar, Nokia Bilen Göz ve Nokia Drive uygulamaları inanılmaz hızlı, içerik olarak oldukça zengin ve içerik bilgisi doğru uygulamalar. Sarı Sayfalar’ı kullanan Nokia Haritalar ile kaybolmanız pek de mümkün değil hatta en ufak mahalle bakkalının adres ve telefonuna dahi ulaşabiliyorsunuz. Henüz beta sürümü yayınlanan Nokia Drive ise sadık gps’im Piranha’yı aratmıyor hem de offline kullanılabiliyor, Türkçe ses destekli gps’i kullanabilmek için Türkiye haritasını ve eklentileri indirmeniz yeterli.
Lumia 920’nin internet bağlantı hızı inanılmaz, neredeyse pc’im ile kapıştığını rahatlıkla söyleyebilirim. Özellikle ekli mail gönderip alırken hiç sorun yaşamadım, bu konuda da gayet tatmin edici.
Telefonu almadan önce gezindiğim yabancı forumlarda Lumia 920’nin en büyük dezavantajının pil ömrü konusu olduğunu okumuş ve bu konuda hayli endişelenmiştim. Telefonunu 4-5 günde bir şarj etmeye alışık biri olarak gün aşırı şarj kâbusumdur diyebilirim. Yalnız telefonu deneyen ve inceleme yazanların eksik kaldığı nokta cihazın ikinci günden sonra şarj konusunda kendini toparladığı. Şu sıralar zaten elimden düşüremediğim için tam olarak değerlendiremesem de, arka planda çalışmakta olan uygulamaları kapadığınızda ve dışarıda iken wireless’ı kapalı tuttuğunuzda şarjın gitme süresi bir hayli uzuyor. Bu bakımdan internette şu an dolaşan şarj ömrü sorununun çok da gerçekçi olmadığını belirtmekte fayda var.
Lumia 920 hakkında bana göre iki sorun var, birincisi olan düşük fiyattan zaten bahsetmiştim; böyle kaliteli bir telefonu böyle bir fiyata satmak dürüst bir hareket olarak görülebilir fakat Nokia’nın amiral gemisi olarak adlandırdığı Lumia 920’den en az iki katı fiyat beklerdim. Telefon hakkındaki ikinci sorunum Türkiye’de henüz piyasaya çıkmamış olan aksesuarları. Özellikle koruyucu kapak, kılıf vb. nin olmaması oldukça kötü; Gorilla Glass ekran kolay kolay çizilmiyor fakat ana kameranın üstünde herhangi bir koruyucu veya N97’deki gibi bir kapak olmaması telefonun çantada anahtarlarla temas etme olasılığı konusunda bana kabus gördürmeye yetiyor da artıyor. Lumia resmen piyasaya sunulduğunda bu derdimden kurtulacağım tabi, özellikle kablosuz şarj ünitelerinden Fatboy’u sabırsızlıkla bekliyorum.
Telefon hakkında bir diğer olumsuz yorum da radyosu olmaması konusunda idi. Hayatımda telefondan radyo dinlememiş biri olarak çok da umurumda değil açıkçası fakat Nokia Müzik uygulaması içindeki Mix Radio’dan istediğiniz ülkeden istediğiniz tarzda müziği bedava dinleyebilir, dilerseniz satın alıp telefona indirebilirsiniz.
Lumia 920’nin arka kapağı açılmıyor, yedek pil taşımaya alışanlar için bu da sorun teşkil edebilir. Ayrıca sim kartınızı kestirmek durumundasınız, yani sim kartınızı bir daha eski model telefonunuzda kullanamayacaksınız.
Gelelim veri yedekleme konusuna. PC yazılımı olarak Windows 7 veya 8 kullanmıyorum, N97 ile sorunsuz kullandığım Nokia Suite yazılımını Lumia 920 ile kullanamadım fakat usb kablosu ile pc’ye bağladığımda fotoğraf-video-müzik içeriğini görebiliyor ve veri aktarımı yapabiliyorum. Bu program eksiğinin zaman içerisinde Nokia tarafından çözüleceğine inanıyorum. O zamana kadar yedeklerimizi nasıl alacağız derseniz size sadece SkyDrive derim; telefonu alır almaz uygulamayı indirip ayarlarını yapın, telefon içeriğiniz dakikasında SkyDrive hesabınıza yedek alınıyor, telefondan sildiğiniz verilere SkyDrive’dan ulaşabiliyorsunuz. Uzaktan erişim, kitleme, içerik silme gibi özellikler de mevcut tabi. Bu arada hemen belirteyim Lumia 920’nin 32 GB’lık dahili depolama alanı var, SkyDrive’ı da hesaba katarsanız bu konuda da oldukça tatmin edici bir telefon.
Bilmenizde fayda olabilecek diğer bazı ayrıntılar; telefonun şarj süresi 1 saat kadar fakat ilk aldığınızda mutlaka 8 saat şarj edin. Screen Shot Windows tuşu ve kilit tuşuna aynı anda basılarak alınıyor. Lumia 920’nin kutusu tamamen geri dönüşüm malzemelerinden yapılmış, kutu içeriğinde kulaklık, usb kablosu, adaptör başlığı ve sim kapak tuşu var. Kullanım kılavuzu da kutuya dahil fakat bana pek yararı dokunduğunu söyleyemeyeceğim.
Son olarak Lumia 920 ile çektiğim bir resmi sizlerle paylaşmak istiyorum; yaramaz kızımızın hiç yerinde durmadığı göz önüne alındığında hayli zorlu bir çekim olduğunu tahmin edersiniz.
Lumia 920 düşme testi videosu için:
Lumia 920 teknik özellikleri için:
http://www.nokia.com/tr-tr/urunler/telefon/lumia920/teknik-ozellikler/
B.Kumbay / 18.11.2012
Edit: Lumia aksesuarlarının nihayet Türkiye pazarına girmeye başlamasıyla cuma günü kablosuz şarj ünitesi W.Charger Plate'i alabildim ve gerçekten çok büyük kolaylık olduğunu söyleyebilirim. Şarj süresi ve diğer özellikler tamamen kablo ile şarj ettiğinizdeki gibi. Telefon ve plate biraz ısınıyor ama şimdiye dek ciddi bir ısınmayla karşılaşmadım. Lumia 920 kullanıcısıysanız şiddetle tavsiye ederim. Bu arada Windows 8 Lumia 920 güncellemesinin çok yakında olduğunu da belirteyim.
B.Kumbay / 16.12.2012
http://www.nokia.com/tr-tr/urunler/telefon/lumia920/teknik-ozellikler/
B.Kumbay / 18.11.2012
Edit: Lumia aksesuarlarının nihayet Türkiye pazarına girmeye başlamasıyla cuma günü kablosuz şarj ünitesi W.Charger Plate'i alabildim ve gerçekten çok büyük kolaylık olduğunu söyleyebilirim. Şarj süresi ve diğer özellikler tamamen kablo ile şarj ettiğinizdeki gibi. Telefon ve plate biraz ısınıyor ama şimdiye dek ciddi bir ısınmayla karşılaşmadım. Lumia 920 kullanıcısıysanız şiddetle tavsiye ederim. Bu arada Windows 8 Lumia 920 güncellemesinin çok yakında olduğunu da belirteyim.
B.Kumbay / 16.12.2012
2 yorum:
merhaba incelemeniz gerçekten çok aydınlatıcı teşekkürler bende alalı 3 gün oldu yüksek kalite fazlasıyla kendini gösteriyor sadece face uygulamasında bazı sıkıntılar var onlarda zamanla gidecektir diye düşünüyorum ve sabredicem :) benim öğrenmek istediğim konu açık uygulamaları nasıl görücez ve kapatıcaz yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürler.
Merhabalar, güzel yorumunuz için teşekkürler. Facebook uygulaması hakkındaki görüşünüze katılıyorum, cihaz Facebook for Windows Phone'u kullanıyor fakat zamanla daha pratik bir uygulama Nokia Türkiye marketine gelecektir. Açık uygulamaları görme ve kapama konusunda ben de fazla bilgi sahibi değilim, uygulamalardan geri tuşu ile ana menüye dönerek çıkıyorum yalnız Ayarlar>Uygulamalar>Arka Plan Görevleri ile açık olmadığında bile arka planda çalışan uygulamaları görebilirsiniz. Ben birçoğunu kapadım böylece pil ömrünü ve veri akışını bir nebze kontrol altına aldım. Uygulamalar konusunda yeni bir bilgi edindiğimde buradan paylaşacağım :)
Yorum Gönder