6 Aralık 2015 Pazar

50 Muhteşem Kısa Hikaye


Hikayeleri severim, hepimiz onlarla büyümedik mi? Kısa hikayeler ayrı bir güzeldir, yazması zor olduğundan olsa gerek. 

Özellikle farklı yazarların hikayelerinin derlendiği kitaplara bayılırım, hele de işin içinde dünya edebiyatının önde gelen isimleri varsa tadından yenmez.

50 Muhteşem Kısa Hikaye Fyodor Dostoyevski, Edgar Allan Poe, Anton Çehov, Maksim Gorki, Oscar Wilde gibi 23 ustanın yazmış olduğu 50 kısa hikayeden oluşan harika bir derleme. Hikayelerin türü çeşitli; korkudan tutun drama kadar hemen hemen her türde hikaye mevcut kitapta hatta birini Oscar Wilde çocuklarımıza anlatalım diye yazmış; nice büyüğe ders olacak muhteşem bir hikaye.

50 kısa hikayeden bazılarının dili ağır, bazıları gayet sade bir dilde yazılmış. Hikayelerin tümüne bayıldığımı söyleyemem ama tümünün okunması gerektiği kanısındayım. Kitabın yayıncısı Tefrika, çeviren Süha Demirel ve çok başarılı bir eser olduğu tartışılmaz. Sadece belki  50 kısa hikaye 50 farklı yazar tarafından yazılsaydı daha bir tadından yenmezdi. Hatta keşke okuduğum, bildiğim, sevdiğim en muhteşem kısa hikaye yazarı olan Aziz Nesin de bu kitabın orijinalinde olsaydı ne güzel olurdu.

50 Muhteşem Kısa Hikaye’den en muhteşem bulduklarım oldu haliyle, liste şu şekilde:

Ahmak – Anton Çehov
Kızıl Ölümün Maskesi – Edgar Allan Poe
Bir Devlet Memurunun Ölümü – Anton Çehov
Bir Sonbahar Gecesi – Maksim Gorki
Erkek Arkadaş Boles – Maksim Gorki
Namuslu Bir Hırsız – Fyodor Dostoyevski
Can Yoldaşı – Oscar Wilde
Cadıların Ekmek Somunları – O. Henry (William Sydney Porter)

Aralarında en çok sevdiğim Oscar Wilde’ın Can Yoldaşı, beni çok etkiledi, gerçekten çocuklara anlatılması gereken bir hikaye.

Kıssadan Hisse; edebiyatın her türünü içeren ustaların elinden çıkmış hikayeleri elbette okumalı ve okutmalısınız. Tefrika’ya bize bu güzel eseri kazandırdıkları için teşekkürü bir borç bilirim.

Burcu Kumbay / 06.12.2015

Apple Airtag ile Kedi Takibi

  Özellikle yaşadığımız 6 Şubat depremi sonrası, dostlarımızın ve çocuklarımızın kaybolma riskini ortadan kaldırmak bir ihtiyaçtan öte gerek...