4 Ocak 2009 Pazar

House M.D.


Yayıncı Kanal: FOX
Tür: Drama, Madikal Drama
Süre: 60 dk.
Kadro:
Hugh Laurie - Dr. Gregory House
Omar Epps - Dr. Eric Foreman
Jennifer Morrison - Dr. Allison Cameron
Jesse Spencer - Dr. Robert Chase
Lisa Edelstein - Dr. Lisa Cuddy
Robert Sean Leonard - Dr. James Wilson


Everybody Lies

Dr. Gregory House bir bulaşıcı hastalıklar uzmanı, asıl uzmanlık alanı ise teşhis koymak. Bunun için de ihtiyacı olan şeyler bastonu, Vicodin, odası, müziği, teşhis grubu (başlarda 3 kişi; Chase, Cameron ve Foreman), cadaloz ama afet patronu Cuddy ve tek ve en iyi arkadaşı olan Dr. James Wilson. Dr. House (tabelalardaki adı ile House M.D.) teşhis koyarken biraz farklı bir yol izliyor. Ona göre "Everybody Lies", bu yüzden gelen hastaların yüzünü çoğu zaman görmüyor bile, onlarla konuşmuyor, söyledikleri hiçbir şeye inanmıyor çünkü herkes yalan söyler. Bu tez % 99 doğru çıkıyor ve sonuçta kimsenin koyamadığı teşhisleri Dr. House hastalara inanmadığı ve onları adam yerine koymadığı için koyarak hayatlarını kurtarıyor.

Bu arada eklemem gereken çok önemli iki ayrıntı var; House geçirdiği ciddi bir hastalığın sonucu sakat kalmış, sağ ayağı topal ve Vicodin bağımlısı. İlaç olmadan acılar içinde kıvranıyor, ilaç aldığında da kafayı buluyor, Sonuçta koyduğu teşhislerde Vicodin onun ilham perisi oluyor.

House'un bu insanlık dışı davranışlarını dengelemek takımının işi; Cameron House'a "hasta"; ilk defa gördüğü insanları ve köpek yavrularını çok sevdiği için (Chase'in deyimiyle) grubun kalbi, takımı etik ve insancıl davranmaya zorluyor. Foreman takımın beyni, aralarında en tutarlı ve House'dan nefret eden aynı zamanda House'un teşhislerini yalancı çıkarmak için elinden geleni yapan kişi. Chase ise House'un deyimiyle "yalaka" olmasına rağmen House'un yaptığı % 1'lik yanlış teşhislerin ölümle sonlanmasını engelleyen gayet zeki, işini kaybetmemek için elinden geleni yapan fırsatçı ama rekabeti sevmeyen bir doktor. Lisa Cuddy House'un patronu, her ne kadar House'a günün 23 saati bağırarak her dediğine karşı çıksa da sonunda House'un her dediğini yapıyor. House'dan feci şekilde hoşlandığı da bir gerçek. Dr. James Wilson'a gelirsek; kendisi bu hayatta en çok sahip olmayı istediğim biri. Wilson mükemmel bir arkadaş, o kadar mükemmel ki öyle biri olabileceğini düşünmüyorum varsa da ölene kadar başka birine ihtiyaç duymadan onunla yaşayabilirim.

Bir hasta düşünün, genelde ortalık yerde bayılarak ya da ağzından burnundan kan boşalarak hastanemize geliyor. Acil servis tüm testleri yaptıktan sonra teşhis koyamazsa hastanın dosyası Cuddy'ye, oradan da House'un masasına gidiyor tabii karşılığında bir şey vermek kaydıyla ki bu genelde House'un klinikte normal hastalarla (baş ağrısı, burun kanaması, abuk subuk semptomlar gösteren hastalık hastaları) geçirmek zorunda olduğu klinik saatlerinde azalma oluyor. House hastayı kabul ettikten sonra ilk yaptığı şey beyaz tahta karşısında oturan ekibine dosyayı fırlatarak işe koyulmalarını söylemek.

Peki hastaya teşhis koymak için neler yapılmalı? Kan testleri ile başlayalım, daha sonra sırasıyla LP, MRI, CT Scan, Pet Scan, Toksikoloji, Tomografi, EKG olmadı Anjiyo ve Biyopsi yapalım.

Bu arada takım hastanın evine haber vermeden gitmek zorunda yani anahtar istenmiyor ya kapıyı kırarak, ya bacadan gireceksiniz ya da paspasın altındaki anahtarla. Ev toksinler, küfler, kullanıp da söylemediğiniz ilaçlar, uyuşturucular, böcekler için didik didik aranırken siz ölümle pençeleşmeye devam edebilirsiniz.

Peki bu testlerin sonucunda hangi teşhisleri koyalım? Lupus, Otoimmun, Cushing sendromu, Enfeksiyon, Wilsons, Mirror Sendromu, Parazit, Mantar, TB, Bakteriyel Enfeksiyon, Taksiyoplasmosis, Tuberoz Sukleroz, MS. Bunlar da olmadı kanser, kanser de olmadı ya genetiktir ya da çevresel etkenlere bağlı bir hastalıktır.

Peki birden fazla teşhis olasılığı var nasıl tedavi edersiniz? Sonuçta bir hastalığın tedavisi diğer hastalığı sonuna kadar besleyebilir örneğin ateş varsa kesin enfeksiyondur ama ateşin olmaması enfeksiyon olmadığı anlamına gelmez dolayısıyla enfeksiyon olmayan hastalıkları tedavi eden steroidleri verip bağışıklık sistemini zayıflatırsanız hasta enfeksiyondan ölecektir. Hasta genelde yanlış teşhis ve tedavi sonucu anaflaktik şoka girer, nöber geçirir, karaciğeri ve böbrekleri iflas eder, solunum zorluğu çekmeye başlar, kalp krizi geçirir, kulaklarından kan gelir, vücudu morarır ama tüm bunlar hiç semptom olmamasından iyidir ve teşhise yardımcı olur.

Peki House bu durumda ne yapar? Enfeksiyon olasılığı varsa bile hastaya steorid verir, durumu kötüleşince başka bir tedaviye başlar. Test sonuçları negatifse hastayı daha da hasta ederek sorunun ne olduğunu bulmaya çalışır ve de bulur.

Hastalara en çok konulan teşhis nedir peki? Yalancılık.

Sonuçta House bu konuda haklıdır; Herkes Yalan söyler, House dahil.

Okuduklarını anladıysanız eğer anlamış olduğunuz üzere House MD tipik bir hastane dizisi değil. Tıbbi yönü ağır basan ama yine de çok değişik karakterlerin birbirleriyle olan ilişkilerinin ön planda olduğu gayet yaratıcı ve eğitici bir dizi. House ve Cuddy arasındaki elektrik, House ve Takımı arasındaki bağlılık, House ve Wilson arasındaki dostluk ilişkisi, House ve Vicodin arasındaki bağımlılık, Foreman ve Cameron arasındaki rekabet, Cameron ve Chase arasındaki aşk kısacası devamlı bipleyen, dütleyen, mırıldanan yaşam destek monitörlerinin ve MRI'ların eşliğinde ne ararsanız bulabilirsiniz bu dizide.

House MD şu an 5. sezon arasında, Ocak ortalarında 5.12'den devam edecek. Tabii bu arada büyük ihtimalle Hugh Laurie 2 altın küresine bir arkadaş daha edinecek ve ben de hergün Teardrop'lu ve 5 sezondur hiç değişmeyen jeneriği eşliğinde yeni yeni hastalıklar öğrenerek ülkem doktorlarından daha üstün hale geleceğim. Yalnız bir maruzatım var; eski takımın, özellikle Chase'in daha çok görünmesini istiyorum hatta görünmezse Anaflaktik Şok'a gireceğim.

B.Kumbay

Hiç yorum yok:

Apple Airtag ile Kedi Takibi

  Özellikle yaşadığımız 6 Şubat depremi sonrası, dostlarımızın ve çocuklarımızın kaybolma riskini ortadan kaldırmak bir ihtiyaçtan öte gerek...