26 Nisan 2009 Pazar

Primeval



Yer; İngiltere Dean Ormanı. Ormanda garip ışıklar ve korkunç canavarlar görülmeye başlar. Hükümet olaya el koyar ve Evrim Zoologu olan Profesör Nick Cutter’dan yardım ister. Profesör Cutter bu doğaüstü olayların kaynağının zamanın değişik evrelerine açılan kapılar yani “Anomali” ler olduğunu keşfeder ve hem anomalilerin nedenini bulmak hem de 8 yıl önce Dean Ormanı’nda ortadan iz bırakmadan kaybolan karısı Helen’ı bulmak için işi kabul eder. Cutter anomalileri araştırmak için 4 kişiden oluşan bir takım kurar; zamanla olayları derinlemesine araştırdıkça Helen’ın aslında kurban olmadığı ortaya çıkacaktır.

Primeval’in karakterlerine kısaca değinirsek;

Profesör Nick Cutter (Douglas Henshall), başarılı ve üniversitede ders veren bir bilim adamı. Uzmanlık konusu canlıların evrimi olan Cutter 8 yıl önce ortadan kaybolan karısı Helen’ın yasını tutuyor. Duygusal bir dahi olan Cutter için mantık her zaman öncelikli geliyor aynı zamanda Cutter geçmişten ve gelecekten gelen yaratıklarla cesurca baş edebiliyor.


Stephen Hart (James Murray), Profesör Cutter’ın asistanı aynı zamanda en yakın dostu ve zorlu görevlerde takımın en büyük kozu. Stephen Hart herkese karşı soğuk ve mesafeli olmasının yanında Helen ile ilgili büyük bir sır saklıyor.


Connor Temple (Andrew Lee Potts), Cutter’ın baş belası palaeontoloji öğrencisi. İlk başlarda oldukça sakar ve baş ağrısı olan Connor zamanla takımın beyni oluyor. Takımın geri kalan üyeleri kadar cesur olmasa da ağzını kapalı tuttuğu zamanlar oldukça başarılı.


Abby Maitlands (Hannah Spearritt), hayvanat bahçesinde bakıcı olarak çalışan bir sürüngen uzmanı. Güzel ve cesur Abby kimsenin el sürmeye cesaret edemediği yaratıklarla bile başa çıkabiliyor. Connor’la aynı evde kalan Abby Rex ismini verdiği geçmişten gelen bir uçan kertenkeleye oldukça düşkün.


Claudia Brown / Jenny Lewis (Lucy Brown), seride karşımıza iki karakterle çıkıyor. İlk başlarda hükümetin takımı koordine etmesi için görevlendirdiği Claudia Brown cesur bir ajan. Cutter’la duygusal açıdan yakınlaşan Claudia, Cutter’ın anomaliden geri döndüğü bir görev sonrası hiç var olmamış gibi ortadan yok oluveriyor. Daha sonra Jenny Lewis karakterinde Halkla İlişkiler uzmanı olarak takıma dahil oluyor.


Helen Cutter (Juliet Aubrey), dizinin kötü karakteri olarak karşımızda. Helen bir dinazor tarafından kovalandığı gece sonrası 8 yıl ortadan kaybolmuş ve öldüğü varsayılmış oldukça iyi tanınan bir genetik uzmanı. Hayatını doğal seleksiyonun etkisiz olduğunu ispatlamaya adayan Helen 8 yıl boyunca anomaliler sayesinde geçmişin ve geleceğin çeşitli zamanlarında gezerek Dünya’yı değiştirmenin planlarını yapmış. Helen ayrıca anomalilerin yapısını ve ne zaman nerde ortaya çıktıklarını da çok iyi biliyor, geçmişten ve gelecekten gelen tüm yaratıklarla başa çıkabiliyor.



Peki “anomali” nedir? Anomali Dünya’nın ilk çağlarından itibaren geçmişin ve geleceğin çeşitli evrelerine açılan kapılar, bir nevi zamanda yolculuğun anahtarı. Açılan anomaliler 1 saat veya 2 gün açık kalabiliyor; açık kaldığı süre içinde Londra sokaklarında geçmişten gelen Pristichampsus’lar, Diictodon’lar, Dodo’lar, Giganotosaurus’lar, Velaciraptor’lar ya da gelecekten gelen bilinmedik katil yaratıklar cirit atıyor; insanlarla besleniyor, ortalığı talan ediyor.

Primeval’in kurgusuna baktığımızda Stargate ve Jurassic Park’ın bileşiminden oluştuğunu söyleyebiliriz. Yalnızca Stargate’deki gibi başka dünyalara değil Dünya’nın değişik zaman dilimlerine açılan kapılar ve bu kapılardan gelen dinazor dahil bilinmeyen ve antik yaratıklar söz konusu. Primeval bir İngiliz dizisi; oyuncular ve kurgu açısından oldukça başarılı bir yapım. Özel efektlere gelirsek; yaratıklar Jurassic Park’da gördüğümüz benzerleri ile kıyaslanamasa da ayrıntılar başarı ile işlenmiş. Örneğin bir dinazor geçtiği yerlerde en önemsiz sahnede dahi tırnak izleri bırakıyor, oyuncular – gerçekte olmayan - canavarlarla çok güzel bir şekilde başa çıkabiliyor kısacası yeşil perde teknolojisi iyi kullanılmış. Dizinin bana göre en kötü tarafı sezon bölümlerinin sayısının az olması; 1. Sezon 6 bölüm iken 2. Sezon sadece 7 bölümden oluşuyor. Şu sıralar 3. Sezonunu izlediğimiz Primeval türü sevenlerin izlemesi gereken başarılı bir yapım. En azında pilot bölümünü izlemeniz tavsiye olunur.




Yayıncı Kanal: ITV 1
Tür: Bilimkurgu, Gerilim, Drama
Süre: 60 dk.

Kadro:
Douglas Henshall ... Professor Nick Cutter
Lucy Brown ... Claudia Brown / Jenny Lewis
Andrew Lee Potts ... Connor Temple
Hannah Spearritt ... Abby Maitlands
James Murray ... Stephen Hart
Juliet Aubrey ... Helen Cutter
Ben Miller ... Sir James Lester
Ben Mansfield ... Captain Becker

Amerika: http://epguides.com/primeval/
Resmi Sitesi: http://www.itv.com/primeval


B.Kumbay


Apple Airtag ile Kedi Takibi

  Özellikle yaşadığımız 6 Şubat depremi sonrası, dostlarımızın ve çocuklarımızın kaybolma riskini ortadan kaldırmak bir ihtiyaçtan öte gerek...